انواع کپسول آتش نشانی :
اولین موردی که باید بدانید طبقه بندی های مختلف آتش سوزی ها است و دومین موضوع این است که بدانید با چه نوع آتشی سر و کار دارید و اطمینان حاصل کنید که کپسول شما متناسب با نوع آتش است. دسته بندی انواع آتش به شرح زیر می باشد :
- کلاس A : این آتش سوزی ها توسط احتراق های جامد مانند چوب ، کاغذ و پارچه ایجاد می شوند
- کلاس B : این آتش سوزی ها توسط مایعات قابل اشتعال مانند روغن ، نفت و بنزین ایجاد می شوند
- کلاس C : این آتش سوزی ها توسط سیم کشی معیوب ، جعبه فیوز و وسایل نقلیه آغاز می شوند
- کلاس K : این آتش سوزی ها با روغن ها و چربی های پخت و پز ، چربی های حیوانات و چربی های گیاهی شروع یا ایجاد می شوند
هنگام آموزش کار با کپسول آتش نشانی به برچسب روی آن ها دقت کنید ، زیرا بر روی آن اطلاعات کامل ذکر شده و نشان می دهد که آن کپسول برای چه دسته آتش سوزی ها مناسب است! اکثر کپسول های آتش نشانی خانگی چند منظوره محسوب می شوند و برای استفاده در کلاس های A ، B و C برچسب گذاری شده اند. کپسول های دسته K وظیفه سنگین تری داشته و باید به صورت جداگانه خریداری شود. برچسب های اطفاء حریق همچنین شامل نمادهایی است که نشان می دهد این کپسول برای چه نوع آتشی طراحی شده است. اگر علامت قرمز و ضدبدری روی برچسب مشاهده کردید ، این نشان دهنده این است که نمی توانید از این کپسول برای این دسته از آتش استفاده کنید!
همچنین در طرز کار کپسول آتش نشانی دقت کنید که آن ها متناسب با سایز آتش سوزی رتبه بندی می شوند. هرچه رتبه آن بالاتر باشد ، آتش بیشتری را می توانند خاموش کنند. به عنوان مثال آتش کلاس A درجه 1 تا 40 و آتش کلاس B درجه 1 تا 640 دارند. برای کلاس C هیچ رتبه ای وجود ندارد. توجه داشته باشید که کپسول هایی با درجه بالاتر ، اغلب سنگین تر هستند. از این رو در انتخاب سایز آن دقت کنید!
روش کار با کپسول آتش نشانی :
اکنون که تفاوت انواع کلاس های آتش سوزی را می دانید ، باید روش کار با کپسول آتش نشانی را نیز یاد بگیرید. بهترین راه برای آماده شدن در مواقع اضطراری در خانه شما مطالعه مراحل زیر و مرور آنها به طور مرتب است تا بتوانید از خانه و خانواده خود محافظت کنید.
مسیر خروج / فرار را شناسایی کنید
قبل از شروع کار با کپسول آتش نشانی ، یک مسیر خروج واضحی را مشخص کنید. اگر قادر به خاموش کردن آتش نباشید ، باید حتما راه فراری داشته باشید. این مسئله را هنگام تعیین محل کپسول آتش نشانی خود در نظر بگیرید و بعد از بازیابی مطمئن شوید که گزینه های خروج چندگانه را در این نزدیکی دارید.
در حین کار با کپسول آتش نشانی عقب بایستید
در زمان وقوع آتش سوزی ، تا زمانی که در حین آماده کردن کپسول هستید در فاصله 180 تا 250 سانتیمتری آن بایستید.
تخلیه کپسول آتش نشانی
در مواقع اضطراری اغلب مواقع تمرکز و فکر کردن کار دشواری است. از این رو فقط واژه ” PASS ” را به خاطر داشته باشید :
- P : پین روی دستگاه آتش نشانی را بکشید.
- A : نازل را در قسمت پایین شیلنگ ، به سمت پایه آتش تنظیم کنید.
- S : دسته یا اهرم را فشار دهید تا دستگاه تخلیه شود.
- S : نازل را به جلو و عقب بکشید. دستگاه خاموش کننده آتش را به سمت پایه آتش نگه دارید و آن را از یک طرف به طرف دیگر حرکت دهید تا شعله های آتش خاموش شوند.
مراقب همه چیز باشید
پس از خاموش کردن آتش ، دوباره همه جا را بررسی کنید تا مطمئن شوید که آتش دوباره شعله ور نمی شود. اگر آتش دوباره شعله ور شد ، روند PASS را دوباره تکرار کنید.
تماس با آتش نشانی
اگر تا به این مرحله فرصتی برای تماس با اداره آتش نشانی را نداشته اید و همچنان در نحوه کار با کپسول آتش نشانی مشکل دارید و نمی توانید آتش را مهار کنید ، با آتش نشانی تماس بگیرید. آنها می توانند محل آتش سوزی را بررسی کرده و از خاموشی کامل اطمینان حاصل کنند.
اشتباهات رایج در حین کار با کپسول آتش نشانی :
از آنجایی که فرصت کافی برای کار با کپسول های آتش نشانی به صورت مداوم نداریم ، اغلب در طریقه استفاده کپسول آتش نشانی مرتکب خطاهایی می شویم. بهتر است با این استباهات آشنا شوید تا از انجام آن ها خودداری کنید.
- نادیده گرفتن دستورالعمل : برچسب و دستورالعمل کپسول ها را با دقت مطالعه کنید. اطمینان حاصل کنید که تمامی اعضای خانواده شما کار با طرز استفاده کپسول آتش نشانی آشنایی دارند.
- از کپسول های آتش نشانی نامناسب استفاده نکنید : هیچ وقت از کپسول آتش نشانی برای مهار آتش هایی که بر روی برچسب ذکر نشده اند ، استفاده نکنید. توجه داشته باشید کپسول هایی که برای کلاس A فقط مناسب هستند ، قابل استفاده برای آتش های ناشی از برق یا روغن نیستند.
نکات کلیدی در نحوه کار با کپسول آتش نشانی :
یک کپسول آتش نشانی قابل حمل با مهار آتش جال و مال شما را نجات می دهد. البته محدودیت هایی نیز دارد.
از آنجایی که آتش بسیار سریع پخش می شود ، اولین اولویت شما فرار کردن است. در ادامه برخی نکات کلیدی و اساسی در استفاده صحیح از کپسول آتش نشانی را برایتان شرح خواهیم داد :
در خرید کپسول آتش نشانی موارد زیر را بررسی کنید :
- دسترسی آسان در مواقع اضطراری – مطمئن شوید که هیچ چیزی مانع و باعث مسدود شدن دسترسی شما در مهار آتش نخواهد شد.
- سطح فشار توصیه شده – بسیاری از کپسول های آتش نشانی دارای گیج هستند که نشان دهنده بسیار بالا یا پایین بودن فشار است.
- قطعات کاری – اطمینان حاصل کنید که قوطی ، شلنگ و نازل ها آسیب ندیده باشند ، خورده و زنگ زده نشده باشند.
- پاکیزگی – هرگونه گرد و غبار ، روغن و یا گریس موجود در قسمت خارج کپسول آتش نشانی را پاک کنید.
- راهنما و دستورالعمل – برخی از کپسول ها را ماهانه تکان دهید و برخی دیگر هر چند سال یکبار باید پر شوند.
چه موقع از کپسول آتش نشانی استفاده کنیم ؟
کپسول ها برای آتش های بسیار کم مناسب هستند. در زیر یک چک لیست برای کمک به شما در آماده سازی استفاده از کپسول آتش نشانی وجود دارد :
- آیا به دیگران در ساختمان هشدار داده ام که آتش سوزی رخ داده است ؟
- آیا کسی با آتش نشانی تماس گرفته است ؟
- آیا از نظر جسمانی می توانم از کپسول استفاده کنم ؟
- آیا آتش کوچک است و در یک شی واحد وجود دارد ( مانند یک تابه یا یک کاسه زباله ) ؟
- آیا من از دود سمی آتش در امان هستم ؟
- آیا مسیر فرار مشخصی دارم ؟
هنگامی که به همه این سوالات پاسخ مثبت دادید ، از کپسول آتش نشانی استفاده کنید. اما اگر در مورد استفاده از آن مطمئن نیستید به دیگران هشدار دهید ، ساختمان را ترک کرده و از تلفن همراه یا همسایه با شماره ” 125 ” تماس بگیرید. توصیه نمی شود کودکان از خاموش کننده های آتش استفاده کنند.
- در نحوه ی استفاده از کپسول آتش نشانی برای خانه کپسول های چند منظوره ( که می تواند در انواع آتش سوزی های خانگی مورد استفاده قرار گیرد ) را انتخاب کنید که به اندازه کافی بزرگ است تا آتش های کوچک را مهار کند و آنقدر سنگین نیست که رسیدگی به آن دشوار باشد!
- کپسولی را انتخاب کنید که دارای برچسب آزمایشگاه تست شده مستقل باشد.
- تمامی دستورالعمل های ذکر شده روی آن را بخوانید و قبل از وقوع آتش ، با قطعات و روش کار با کپسول اتش نشانی آشنا شوید.
- کپسول های آتش نشانی را نزدیک یک خروجی نصب کنید و هنگام استفاده از دستگاه ، پشت خود را به سمت خروجی نگه دارید تا در صورت عدم کنترل آتش ، بتوانید فرار آسانی داشته باشید. اگر اتاق از دود پر شده است ، بلافاصله آنجا را ترک کنید.
ممکن است این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که کپسول آتش نشانی چگونه آتش را مهار میکند ؟ تقریبا در 80% از کل حوادث آتش سوزی ، یک دستگاه آتش نشانی قابل حمل ساده تنها چیزی است که برای خاموش کردن آتش مورد نیاز می باشد. تحقیقات انجام شده در مورد نحوه ی استفاده از کپسول آتش نشانی نشان می دهد :
حدود 60% از آتش سوزی ها بدون اطلاع قبلی رخ می دهند. این بدین معناست که همه آتش سوزی ها شدید نیستند و به راحتی با یک کپسول قابل حمل کنترل می شوند.
در حالی که کپسول ها برای خاموش کردن آتش مناسب هستند ، مزایای بسیار شگفت انگیزی بر محیط زیست نیز خواهند داشت. با داشتن قابلیت کنترل آتش ، می توانید میزان آلودگی ناشی از دود و سوزاندن آوار را محدود کنید.
منبع : آموزش کار با کپسول آتش نشانی